Fanö A till Ö

Här följer viktig information som är bra att känna till om vår förening.

 

Du kan använda sökfunktionen i din webbläsare för att söka efter de fraser du letar efter. Normalt sker detta på en PC genom att trycka CTRL+F och på en MAC command + F. 

Antal lägenheter

294 st. Föreningen sträcker sig längs Sorögatan 29-117.

Andrahandsuthyrningar

Uthyrningar i andra hand är endast tillåtna efter godkännande av styrelsen.  Skriftlig ansökan krävs. Hämta en ansökningsblankett på länken nedan och skriv ut. Fyll i blanketten och lämna in den till styrelsen ( i träfflokalens brevlåda på Sorögatan 45). Styrelsen kommer därefter bl.a. att göra kreditupplysning på 2:a-handshyresgästen. Först efter godkänd ansökan får lägenheten börja hyras ut. 


Hämta ansökningsblankett här: ladda ner

Avfallshantering

Se separat information.

Bo i bostadsrätt

Det finns väsentliga skillnader med att bo i bostadsrätt jämfört med en hyresrätt. Läs mer.

Badrumsrenovering

Vid renovering av badrum står föreningen för en ny golvbrunn och ballofixer (vattenavstängningsventiler). Kontakta styrelsen för mer information eller läs Fanös

Information om badrumsrenovering.

 

Läs även info under rubriken Renovering nedan.

 

När du renoverar ditt badrum är det viktigt att arbetet görs av en entreprenör med behörighet för våtrum. Du ska efter avslutat jobb få ett papper på utfört arbete som är din garanti för att du inte ska få problem med läckage och fukt. Skulle fuktskada uppstå, kommer föreningen stå för upprivning och torkning - men alla övriga kostnader för återställande av kök/badrum får bostadsrättsinnehavaren själv stå för. Därför är det också viktigt att ha bostadsrättstillägg på sin hemförsäkring.

 

Detta bekostar föreningen mot faktura och bifogat våtrumscertifikat för utförandet:

  • Byte av avloppsbrunn max 4500 kr inkl. moms.
  • Ändring av varm- och kallvattenrör till kök från badrum om rören går via zon 1 i badrummet max 4700 kr inkl moms.

Bildäcksförvaring

Föreningen har ett förråd i Sorögatan 29 där du kan förvara dina bildäck. From 1/1 2015 är detta kostnadsfritt. Däckförådets ordinarie öppettider (vår & höst i samband med däckskifte) annonseras i Fanö Nytt. Tillträde till däckförrådet vid annat tillfälle kostar 200 kr per gång och betalas med kontanter eller Swish. Bokas genom dack@fano.se.

Blomlådor

Blomlådor får inte hängas utanför balkongräcket, pga säkerhetsskäl. Om de faller ner kan allvarlig skada uppstå på både människor, djur och egendom.

Brandvarnare

Det är ett krav att alla har minst en brandvarnare installerad i lägenheten. Har man flera våningar bör brandvarnare finnas på alla våningsplan, men minst på översta våningen. Varm brandrök stiger uppåt. I en mindre lägenhet placeras brandvarnaren lämpligen utanför sovrummet. I en större lägenhet kan man dessutom placera ytterligare en i hallen (kan då även reagera på rök från trapphuset).

 

Det finns olika typer av brandvarnare. En joniserande brandvarnare reagerar på hastiga eldsvådor som plötsligt flammar upp. En optisk brandvarnare reagerar på pyrande bränder som kan ta mycket längre tid innan de blossar upp. En brandvarnare av varje sort, eller en med kombinerad jonisk och optisk detektering rekommenderas. Vissa typer av brandvarnare kan man också koppla ihop, så att om en larmar, larmar alla på en gång. Det kan vara praktiskt om man har brandvarnare på flera våningsplan. Ha som rutin att byta batteri i samtliga brandvarnare den 1:a advent varje år.

bOMNYCKEL

Eftersom biltrafik inte är tillåten i vår förening förutom vid flytt/transporter krävs nyckel till bommarna. Denna nyckel kan kvitteras mot en depositionsavgift på 500 kr på fredagar mellan 07:00 - 08:00 på Sorögatan45.

CYKELBODAR

Inom vår förening finns ett antal cykelbodar där man kan förvara sin cykel. From den 1/7 2014 är detta kostnadsfritt. Dock finns det en depositionsavgift på nyckeln till förrådet på 500 sek. Denna kostnad faktureras via HSB. Lämnar du tillbaka nyckeln till styrelsen får du tillbaka depositionen.

 

Dörrstopp

Vid portarna finns ett fällbart dörrstopp som kan fällas ner vid behov. Observera att dörren får inte lämnas öppen i onödan eller under längre perioder. 

eLMÄTARE

Inom vår brf har Fortum bytt ut de gamla mätarna till "Energiboxen" som medger fjärravläsning. Se Fortums hemsida för mer information.

fANÖ NYTT

Vårt alldeles egna informationsblad. Kommer ut en gång i månaden, utom i juli. Har du missat något nummer? I nyhetsarkivet finns alla nummer sedan 2006. 

fASTIGHETSSKÖTSEL - NORDSTADEN

Nordstaden Stockholm har hand om fastighetsskötseln i vår förening.

  • Felanmälan via telefon: 08-587 801 00 - Felanmälan kan göras dygnet runt.
  • Via internet: Felanmälan

Se även anslag i trapphusen. 

FOND (INRE FOND)

Varje månad avsätts en summa till lägenhetens inre fond. Vill du göra ett uttag från fonden, ladda ner blanketten och skriv ut. Fyll i blanketten och skicka den till HSB Stockholm.  Adressen finns på blanketten som återfinns på sidan dokument

Fritidskommitté

Fanö bostadsrättsförening har en fritidskommitté som jobbar med att ordna gårdsfester samt ordnar fika vid vår- och höststädning. Andra aktiviteter har även förekommit. Du hittar kontaktinformation till fritidskommittén på styrelsesidan.

Fyrverkerier

Fyrverkerier får inte avfyras inom Fanös område. Den som köper och använder fyrverkerier ska vara 18 år och nykter vid avfyrningstillfället. Om du ska fyra av en större mängd fyrverkerier kan tillstånd behövas. Läs mer på polisens hemsida. Visa hänsyn, speciellt mot våra husdjur i och omkring Fanö.

förvaltning (HSB Servicecenter)

HSB Servicecenter hanterar vår lägenhetsadministration, dvs överlåtelser och pantförskrivningar, samt uthyrning av parkeringsplatser och garage. Även vår kontaktperson Britt Kraft nås via HSB:s servicecenter: 010-442 11 00, öppet måndag-fredag 8:00-16:30.

garage

Det finns två garage för boende i Fanö, vid Sorögatan 67 och 95, där man kan hyra plats. På platsen får endast bilen förvaras, ej skräp, bildäck, bensin, kemikalier eller dylikt på grund av brandrisken. Se till att garageporten alltid stängs och att dörrarna går i lås så minimeras stöldrisken. Kontakta Britt Kraft via HSB Servicecenter för anmälan till placering i kö, telefon 010-442 11 00. Numera öppnas garaget med samma svarta plupp som du öppnar porten med.Har du en garageplats men har inte access dit? Skicka ett mail till styrelsen med lägenhetsnummer och namn så lägger vi in access på den tagg du använder till trapphusporten.

 

Om du har en vanlig nyckel till garaget kan du kontakta Britt Kraft via HSB Servicecenter och lämna tillbaka den, så får du tillbaka din deposition. 

Grillning

Grundregeln är att man ska se till att rök och os inte stör grannarna. Ur brandsynpunkt beror typen av grill som är godkänd inom Fanö på vilken typ av lägenhet du bor i:

 

Lägenhet med balkong, oavsett våning:

Endast grillning med el-grill är tillåtet.

 

Lägenhet med uteplats / radhuslägenhet:

Grillning är tillåten med el-grill alternativt kol/brikett- eller gasolgrill om den är på ben eller stativ och placeras minst 5 meter från husväggen. Obs, en engångsgrill är inte tillåten, då den är direkt olämplig att placera direkt på gräsmattan (även med den ev. tillhörande lilla ställningen) pga brandfaran.

 

Ha en hink vatten eller vattenslang i beredskap om olyckan skulle vara framme. Har du el-grill, se till att bryta strömmen innan du använder vatten för att undvika livsfarliga stötar! Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns mer information om grillning, likaså på Stockholms kommuns hemsida, som utfärdar eldningsförbud.

 

För gasolgrillar gäller att max två flaskor (en i drift och en i reserv) á 5 liter gasol får förvaras i lägenheten eller på inglasad balkong. För icke inglasad balkong, gäller max två flaskor á 30 liter. Gasolflaskor får aldrig förvaras på vind, i källare eller i garage.

Hundar

Vår förening består inte enbart av tvåbenta medlemmar, utan också ett antal fyrbenta. Att ha hund skänker mycket glädje och sällskap, men är också förenat med visst ansvar. Även för icke-hundägare finns det saker man bör tänka på i mötet med hundar. Läs mer i Fanös hundskola

Höst och vårstädning

Två gånger per år anordnar föreningen gårdsstädning. Det är trevligt om så många som möjligt hjälper till med detta. Sopning, skräpplockning och ommålning är några av de uppgifter som kan behöva utföras. Att delta i detta är också ett väldigt bra sätt att lära känna sina grannar. Efter uträttat arbete bjuder föreningen på fika.

IT

Varje lägenhet i föreningen är försedd med ett bredbandsuttag. Husen i föreningen är i sin tur ihopkopplade i ett fiberoptisk nätverk som är anslutet till Internet via Telenor. I månadsavgiften för din lägenhet så ingår en bredbandsuppkoppling med (100/10) megabit per sekund (in resp. ut) till din dator vilket gör att du kan använda alla tjänster som finns i dagsläget med full kapacitet. Anmälan sker till Telenors kundtjänst, 020-222 222. Uppge att det gäller Brf Fanö, som har gruppanslutning. Tänk på att du till din dator behöver någon form av anti-virusprogram och brandvägg för att skydda dig mot allt skräp och alla virus som cirkulerar på Internet.

 

Hastigheterna 100/10 är dock teoretiska hastigheter. På www.bredbandskollen.se har stiftelsen .SE, PTS och Konsumentverket en webbaserad testsida där man kan mäta hastigheten på sin uppkoppling.

 

I månadskostnaden ingår också den fasta kostnaden för bredbandstelefon. Du behöver alltså bara betala för de egna samtalen, vilka faktureras precis som vanligt av Telenor. Anmälan sker till Telenors kundtjänst, 020-222 222. Uppge att det gäller Brf Fanö, som har gruppanslutning. Telenor skickar utan extra kostnad hem en box som du enkelt kopplar in till bredbandsuttaget och det första telefonjacket. Därefter använder du vanliga telefoner, även trådlösa, för att ringa billigare via internet. Den du ringer behöver inte ha bredbandstelefon utan du kan ringa vem som helst, även utomlands och larmnumret 112. OBS! Om det blir strömavbrott i huset fungerar inte bredbandstelefon. Har du t.ex. trygghetslarm, ska du därför inte ha bredbandstelefon.

Kabel-tv

Mer information finns på en separat sida. Information om kabel-tv.

köksfläkt

Köksfläkten/spiskåpan ovanför din spis räknas som en del av ventilationen och får inte bytas av den boende.

lokalvård

Våra trapphus rengörs regelbundet av en städfirma. Vid eventuella synpunkter på städningen, vänd dig till styrelsen skriftligen.

Lägenhetsnummer

I övre hörnet av din ytterdörr hittar du ditt lägenhetsnummer. Detta nummer är bra att hålla i minnet och är även det nummer du använder då du ska boka tid i någon av tvättstugorna eller vid felanmälan till HSB.

Miljö

Avfallshantering

Var lämnar jag glas, metall, grovavfall, elavfall och farligt avfall? För att hjälpa dig att ta hand om ditt avfall på bästa möjliga sätt har vi samlat ihop lite tips på återvinningscentraler i närheten.

 

Sopnedkasten i trapphusen och på gårdarna

Här slänger vi vanligt hushållsskräp, förpackade i hopknutna plastpåsar. Enstaka kartonger kan man vika ihop, platta till och klippa/skära ner i mindre bitar så kan man slänga dem här också. Lämna inget skräp bredvid de gröna sopnedkasten på gårdarna, eftersom ingen kommer att ta bort det. Dessa sopnedkast fungerar precis som de inne i trapphusen. Det är alltså ingen som kommer och tömmer dem och tar med skräp som ligger utanför.

 

Elboden bakom Sorögatan 95

Här kan man slänga el-artiklar, till exempel kaffebryggare, brödrost, TV-apparater och datorer. Denna bod ligger bakom Sorögatan 95 och har nummer 42. Den står öppen dygnet runt och töms med jämna mellanrum. Obs! Man kan inte lämna vitvaror här, dvs kyl, frys, spis, diskmaskin eller torktumlare/skåp. De flesta vitvaruaffärer som har hemleverans kan också ta den gamla vitvaran i retur, mot en mindre kostnad - utnyttja det, så slipper du frakta bort den själv.

 

Återvinningsstationen vid sydöstra entrén till Kista Galleria

Här kan du lämna förpackningar av glas, metall, plast, papper, kartong samt batterier.

 

Miljöstationen på Shellmacken nedanför Sorögatan

Här kan du lämna bekämpningsmedel, färgrester, spillolja, småbatterier, glödlampor, bilbatterier (låda utanför), fotokemikalier, lösningsmedel, övriga hushållskemikalier, kvicksilveravfall, färgtrasor/penslar. Nyckeln hämtas i kassan.

 

Återvinninscentralen i Bromma

Bromma ÅVC är den nyaste och modernaste anläggningen i Stockholm som dessutom är handikappanpassad. På ena sidan av anläggningen finns en stor parkering där man kan låna en vagn och köra sitt skräp till respektive container. På den andra sidan är anläggningen mer traditionell, där man kan stanna till med bilen vid varje container.

Öppet mån-tor 10-20, fre-sön 9-17.

Hitta dit!

 

 

Återvinningscentralen i Lövsta

Lövsta ÅVC ligger i utkanten av Hässelby och är ett alternativ till Bromma ÅVC, för oss som bor i Kista. 

Öppet mån-tor 10-20, fre-sön 9-16

Hitta dit!

 

 

Återvinningscentralen i Rissne

Denna ÅVC får vi inte slänga skräp i eftersom den inte ägs av Stockholms kommun - som Kista tillhör. För oss boende i Kista är det Bromma eller Lövsta som gäller.

Nycklar

Till varje lägenhet ska det finnas, förutom nycklar till själva dörren, tre st svarta "taggar", som regel numrerade, samt en röd tagg. De svarta går till porten till trapphuset och eventuellt garage. Den röda går till tvättstugan samt dess bokningstavla. Om du tappar bort en tagg så kan den spärras samt en ny beställas till en kostnad runt 100 kr. Skicka ett mail med namn och lägenhetsnummer till styrelsen så tillverkas en ny tagg som skickas ut med en faktura till lägenheten.

Parabol

Om du vill montera en parabolantenn måste du först kontakta styrelsen och få det godkänt. Parabolantenner får under inga omständigheter placeras utanför balkongräcket eller den egna uteplatsen. Ej heller fästas i fasad eller träbodar, av säkerhetsskäl. Ansökan här från hemsidan och lämnas i träfflokalens brevlåda på Sorögatan 45. Vid dokument återfinns regler och ansökan för parabol. 

Parkering

Fanö har ett antal parkeringsplatser längs Sorögatan som de boende kan hyra. Kontakta Britt Kraft via HSB Servicecenter för anmälan till placering i kö, telefon 010-442 11 00.  Vänligen se Ordningsregler för parkeringsplatser.

 

P-plats Gästparkering finns vid Sorögatan 29, mellan husen 67 & 95, samt vid 117. Kostnad f.n. 5 kr/h mellan 08-18, 2 kr/h mellan 18-08, samt 40 kr/24h 00-24. I mån av plats kan man dessutom parkera på Fyngatan, max 2 timmar i taget mellan kl. 7-20 på vardagar, utom måndagar mellan 8-12. På helgen och helgdagar fri parkering. Vänligen blockera inte garageutfarterna!

 

Parkeringsförbud Vänligen observera att det längs hela Sorögatan råder parkeringsförbud. Man får inte heller parkera på någon av vändplanerna vid Fyngatan och Sorögatans slut. Parkera inte heller framför bommarna, du kan hindra räddningstjänst från att komma in på gårdarna. En parkeringsbot kostar inom Stockholms kommun 450 kr. Parkeringsförbud innebär att man inte får parkera sin bil, men man får stanna till för att lasta eller lasta ur, både personer och varor, i max 10 minuter. Vänligen blockera inte parkerings- eller garageutfarter och skym inte heller sikten i sidled.

Portkod

 

Det finns ingen portkod till trapphusen. Det går endast att komma in med nyckel eller tagg.

Det går att programmera in en tillfällig kod om man exempelvis väntar besök.

 

Gör enligt nedan för att programmera in en tillfällig kod:

1. Använd din tagg och blippa på knappsatsen

2. Tryck * + din önskade kod + *

 

3. Koden funkar nu i två timmar.

 

Om du vill avaktivera koden så blippar du igen och trycker * 0 *

 

Den tillfälliga koden slutar nu fungera. 

Renovering

Se viktig information rörande renovering under Dokument.

Spisuttag

Om du köper ny spis så ska den vara för 3-fas (400V/16A) och med stickkontakt. Kontakten ser ut som en vanlig jordad stickkontakt, fast något större och med fler stift (4 runda & 1 platt). För att vara helt säker, drag fram spisen och titta bakom, det kan vara så att tidigare bostadsrättsinnehavare har bytt spis och då anslutit spisen med fast installation. Kom ihåg att be butiken ta tillbaka den gamla spisen, eller så får du själv frakta den till tippen. Du får inte lämna spisar i föreningens elbod.

Störningsjour

För närvarande har föreningen inget avtal om störningsjour. Önskar ni rapportera en störning så görs detta direkt till styrelsen per e-post styrelsen@fano.se. Vid brott eller bråk i lägenheter kontakta alltid polisen.

Trapphusen

I trapphusen får av brandsäkerhetsskäl inga föremål förvaras. Cyklar kan ställas i cykelställen utanför porten, alternativt kan man hyra ett cykelförråd. Barnvagnar kan förvaras i barnvagnsutrymmena. För att inte hindra städning får man inte heller ha en egen dörrmatta eller skor utanför lägenhetsdörren. Blommor i fönstren gör det hemtrevligt om de sköts ordentligt (vattnas och ev. torkade blad och blommor avlägsnas). Större blomkrukor på golven är inte tillåtet då de kan hindra en ev. evakuering vid t.ex. brand. Om du renoverar och transporterar skräp eller annat avfall, täck gärna över entrémattan vid porten med plast eller papper så underlättar du städningen avsevärt.

TV-Kanaler

Se avsnitt om kabel-tv ovan alternativt besök comhems sida med kanalinformation.

Tvättstugor

Läs mer om tvättstugorna här

Uteplatser

Följande regler gäller för er som har uteplatser:

  • Rabatten får vara max 120 cm, räknat från förrådets bakkant.
  • Om du vill ha staket bör det vara liknande din grannes för enhetlighetens skull, dock ej högre än 100 cm. Staketet monterar du i förrådsbodens bakkant.
  • Den boende ansvarar för att området är välvårdat.

Ytterdörrar

Om man byter ut sin dörr till en säkerhetsdörr är det viktigt att man inte byter till en med avvikande färg. Färgkoden för ytterdörrar i vår förening är NCS 7020-Y80 R eller RAL 8016 beroende på vilket färgsystem som finns att tillgå. Färgsättningen inom Fanö är inget som vi själva eller styrelsen bestämmer över utan vi är skyldiga att följa de direktiv som togs fram när husen byggdes.

Överlåtelser

Köparen alltid har undersökningsskyldighet och ett ansvar att säkerställa att lägenheten uppfyller de krav som föreningen ställer på bostadsrätten samt att inga ombyggnationer har genomförts som strider mot stadgarna och svensk norm. Styrelsen rekommenderar att man anlitar en oberoende besiktningsman.