fanös hundskola

Köp inte smuggelhund!

En renrasig hundvalp kostar från ca 10 000 kr och uppåt beroende på ras och visst kan det vara lockande att köpa en mycket billigare valp som annonseras på Internet. Ofta är dessa insmugglade hundar som har blivit uppfödda och transporterade under minst sagt vidriga förhållanden. Djuren kan vara sjuka, saknar ofta obligatoriska intyg och vaccinationer och inga garantier finns för att hunden överhuvudtaget kommer överleva sin ettårsdag. Dessutom stödjer man en illegal verksamhet. Läs mer hos Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben.

 

Hundar i Sverige

Hundar som bor i Sverige är till skillnad från hundar i vissa andra länder rena och friska. De är vaccinerade för både deras egen och andras del och sprider mycket sällan sjukdomar eller ohyra. I Sverige finns uppskattningsvis ca 800 000 hundar och många har sjukförsäkring precis som vi människor. Det finns i princip inga vilda hundar här och hunden har sedan lång tid tillbaka en naturlig plats i samhället i form av bl.a. polishundar, servicehundar, räddningshundar, narkotikahundar eller som de flesta: en älskad och respekterad familjemedlem.

 

Kopplingstvång

I Stockholm råder kopplingstvång vilket innebär att från 1 mars till 20 augusti måste hundar vara kopplade för att inte störa övrigt djurliv i naturen. Kopplingstvång innebär dock att hunden får vara okopplad om den står under sådan lydnad som om den vore kopplad - vilket i praktiken kan vara mycket svårt.

 

Rastning av hundar

Generellt sett får man inte rasta hundar inom Fanö, men man måste ju också kunna gå hemifrån med sin hund och ibland har ju som bekant nöden ingen lag. Dock bör man i möjligaste mån undvika att ens hanhund kissar på staket och/eller lyktstolpar då dessa i längden fräts sönder.

   Självklart plockar man alltid upp efter sin hund oavsett var den bajsar, men framför allt på gårdarna mellan husen och framför uteplatserna längs Ärvingegången. Att man plockar upp även på vintern är självklart, eftersom det som göms i snö kommer upp i tö.

   Hundar får inte rastas på de två stora gräsytorna inom Fanö, där många barn och även andra rör sig, framför allt på sommaren ofta barfota.

 

Barn och hundar

Många barn tycker om hundar och vill gärna klappa dem. En del hundar tycker dock inte om att bli klappade - framför allt inte av 10 tjoande och skrikande barn samtidigt. En hund som inte vill bli klappad kan tyvärr inte säga nej på ett sätt som vi människor och framför allt barn förstår. En hund försöker först backa och vända bort huvudet, men är den då "omringad" av barn så kan även den snällaste hunden faktiskt bitas - för att det är det enda sätt den kan säga ifrån på.

   Alla barn, och vuxna, som vill hälsa på en hund: Fråga den som håller i kopplet om det är okej först, speciellt om det är en okänd hund. Det kan finnas tillfällen när en hund inte ska hälsa på allt och alla, t ex efter en operation då den kan ha ont men ju ändå måste gå ut. Är ni flera som vill hälsa, rusa inte fram alla på en gång, utan hälsa en i taget. Tänk er själva om ni är ute och promenerar och så plötsligt kommer ett helt gäng skrikande ungdomar rusandes mot er och börjar ta på er - då är det lätt att bli rädd, eller hur?

 

Hundrädda personer

Alla älskar inte hundar - även om hundägare ibland tror det. I de allra flesta fallen är hundar vi möter till vardags väluppfostrade och skötsamma och skulle inte ens komma på tanken att rusa fram till främmande personer för att bita dem. Tyvärr uppstår det ibland ändå missförstånd mellan hundrädda och hundar:

 

Pluto är ute med sin husse. Pluto går lös några meter i förväg. Efter en stund möter de hundrädda Lena. Lena får syn på Pluto och skriker: -Ta bort hunden! och stirrar på Pluto. Pluto blir nyfiken, vem är det där som pratar så glatt? Pluto springer fram mot Lena som får panik, vänder om och börjar springa, skrikandes: -Nej, nej, ta bort den, ta bort den! Pluto har jättekul! -En ny kompis att leka tafatt med, tänker han och springer efter...

 

Hundar förstår inte människor som är rädda, eftersom de ofta talar/skriker med ljus upphetsad röst när de är rädda - för hunden precis samma röst som när en människa skrattar och är glad. Upplys istället ägaren med normal röst att du är obekväm med hundar och be ägaren att koppla hunden. Hundar älskar att jaga varandra - det är deras sätt att leka. Om man är hundrädd ska man stå still om hunden springer omkring dig eller bara ignorera hunden och passera om den är kopplad. Springer du iväg kommer hunden garanterat att följa efter.

 

En annan sak man ska komma ihåg som hundrädd är att inte titta hunden i ögonen och att hålla munnen stängd. Titta helst inte på hunden alls utan ignorera den helt så kommer den tappa intresse för dig. Om man stirrar en hund i ögonen samtidigt som du visar tänderna så kommer hunden tolka det som att du hotar den. En mentalt svagare hund kommer att göra allt för att undvika dig, men en mentalt starkare hund kommer gå i kamp. Resa ragg, skälla och kan till och med göra utfall.

 

Kamphundar

Det är inte ofta media skriver om vanliga hundar trots att det finns ca 800 000 hundar i Sverige och de flesta gör inte en fluga förnär. Men det säljer förståss inga lösnummer så kvällstidningarna slår på stora trumman så fort en "kamphund" har bitit någon hund eller människa. Kamphundar är ofta hundar som misshandlas och hetsas för att bli aggresiva och ge ägaren respekt. Ofta rör det sig om personer som har ingen eller mycket dålig kunskap om hundar, som bor i storstäderna och inte sällan har kriminella förtecken. Teoretiskt sett kan alla hundar oavsett ras omvandlas till en aggresiv hund om den utsätts för fel "uppfostran". Det är aldrig hundens fel att den attackerar eller biter - det är hundägarens. Därför kommer inte enskilda raser att förbjudas i Sverige, utan polisen får istället större befogenheter att beslagta olämpliga hundar och att straffa ägaren.